sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

META-ANALYYSI

Tämän blogikirjoituksen tarkoituksena on koittaa vastata kysymyksiin mikä on meta-analyysi ja miten se eroaa systemaattisesta kirjallisuuskatsauksesta ja miksi on tärkeää osata tulkita meta-analyysejä.


Mikä on meta-analyysi ja miten se liittyy systemaattiseen kirjallisuuskatsaukseen?


Kaikessa lyhykäisyydessään, meta-analyysin tarkoituksena on yhdistää useita samaa ilmiötä tutkineita aineistoja. Näin toimien voidaan lisätä interventio- sekä kontrolliryhmän välisten erojen löytämistä. Meta-analyysin taustalla on aina huolellisesti tehty systemaattinen kirjallisuuskatsaus. Meta-analyysi kuitenkin eroaa systemaattisesta kirjallisuuskatsauksesta siten, että meta-analyysin tulokset esitetään aina soveltuvien tilastollisten analyysimenetelmien kautta. (Uusaro & Martikainen 2012; Ruotsalainen 2017.) Mikäli yksittäisiä pienempiä tutkimuksia halutaan yhdistää meta-analyysiin (ja jotta tulosten yhdistäminen on ylipäätään edes mahdollista), tulee niiden käsitellä samaa tarkoin rajattua aihetta/ilmiötä (Uhari & Nieminen 2014).

Meta-analyysien avulla tuotetaan siis tiivistettyä tietoa johonkin ilmiöön liittyen. Meta-analyysi tuo ”voimaa” yhdistämällä pienempiä aineistoja, tarpeen etenkin tilanteissa joissa yksittäisten tutkimusten tulokset eivät yksiselitteisesti anna vastausta esim. hoitomuodon vaikuttavuuden arvioinnista (Uusaro & Martikainen 2012.) Meta-analyysejä voidaan hyödyntää muun muassa näyttöön perustuvassa toiminnassa. Tämä toki edellyttää, että meta-analyysi on luotettava ja sen raportointi on läpinäkyvää. Läpinäkyvyys on elinehto meta-analyysin laatua arvioitaessa (Ruotsalainen 2017.)

Laadun arvioinnista lisää muun muassa seuraavilla sivuilla








Miksi sitten on tärkeää osata tulkita meta-analyysejä?

Kuten sanottu, meta-analyysejä voidaan hyödyntää näyttöön perustuvassa toiminnassa edustamassa vahvaa tieteellistä näyttöä. Tällöin on toki olennaisen tärkeää, että osaa ylipäätään tulkita meta-analyysiestä saatuja tuloksia. Onko esimerkiksi hoitomuoto vaikuttava suhteessa kontrolliryhmän saamaan hoitomuotoon?


Meta-analyysin tulokset voidaan esittää graafisesti (forest-plot). Tavallisesti esimerkiksi hoidon teho ilmoitetaan riskisuhteella ja 95% luottamusvälillä. Riskisuhteen arvo 1, on kuvattuna pystyviivalla, ja mikäli luottamusvälit leikkaavat sen, ei tulos ollut tilastollisesti merkittävä. Meta-analyysin tuloksena saatu uusi riskisuhde kuvataan yleensä alimmaisena. Yhteinen riskisuhde on ”timantin muotoinen” ja sen äärikulmat kuvaavat 95% luottamusvälejä (Uhari & Nieminen 2012.)


Meta-analyysejä on syytä lukea ja tulkita kriittisesti, sillä niiden metodologinen laatu saattaa olla kyseenalainen. Meta-analyyseihin saattaa esimerkiksi liittyä julkaisuharjaa, jolloin vain alkuperäsitutkimukset eivät ole riittävän heterogeenisiä. Toisin sanoen, on julkaistu vain, jos niiden tulokset ovat olleet tilastollisesti merkittävät. Tämä saattaa siten johtaa esimerkiksi intervention tehon yliarvioimiseen. Meta-analyysien tulkitseminen vaatii lukijaltaan perehtyneisyyttä. Alkuperäsitutkimusten heterogeenisyyttä voidaan arvoida esimerkiksi Funnel-plot kuvion avulla.


Yhteenvetona voisi sanoa, että on tärkeää osata lukea sekä arvioida meta-analyysien tuottamaa tiivistettyä tietoa. Tämä vaatii lukijalta etenkin tilastotieteen perusteiden hallitsemista, jotta voi arvioida tulosten luotettavuutta. Meta-analyysien hyödyntäminen on lisääntynyt kiihtyvää vauhtia, joten mitenkään merkityksettömästä ilmiöstä ei ole kyse.



LÄHTEET:

Ruotsalainen H (2017) Systemaattinen katsaus: Meta-analyysi. Luento-diat 1.2.2017. Oulun yliopisto.

Uhari & Nieminen (2014) Systemaattiset katsaukset. Epidemiologia ja biostatistiikka. Duodecim.

Uusaro & Martikainen (2012) Meta-analyysien arvot ja mahdolliset heikkoudet tutkimustiedon arvioinnissa. Finnanest 45 (4) 350-354


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti